Filmpje!

Filmen over plannen voor theetuin

Ruim een jaar geleden volgde ik een workshop ‘filmen met je telefoon’. Sindsdien heb ik regelmatig video’s gemaakt. De meest recente schoot ik afgelopen vrijdag voor twee bevriende startende ondernemers. Zaterdag heb ik het gemonteerd, ook op mijn telefoon. Filmen is iets heel anders dan schrijven. Maar het is ook hetzelfde: je vertelt een verhaal.

De workshop van maart 2019 was een idee van Waardigheid en trots. Ik schreef regelmatig artikelen voor de website, en het idee was dat een korte video met een paar quotes bezoekers zou verleiden om het artikel te lezen. Achteraf ervoer ik dat het voor journalist én gesprekspartner wel wat veel is: eerst een interview, vervolgens een fotoshoot en dan ook nog een video maken. Het valt niet mee om iemand dan nog ontspannen in beeld te krijgen.

Haarscherp beeld

Moderne telefoons zijn uitstekend geschikt om mee te filmen, ook in hoge kwaliteit. Mijn Xiaomi kan tot 4K en 30 beelden per seconde. Daar krijg je op een groot scherm nog een haarscherp beeld mee. iPhones schijnen nog beter geschikt te zijn om mee te filmen, is mij verteld. Vooral de software van Apple is superieur, zegt men. Er zijn zelfs al complete speelfilms gemaakt met de iPhone, zoals de thriller Unsane uit 2018.

Opgejut door het enthousiasme van Peter Brinkman, die de workshop verzorgde, kocht ik een aantal accessoires om het filmen te veraangenamen. Een gimbal, zo vertelde ik mijzelf, is onmisbaar. Een gimbal is een stabilisator waar je je telefoon in hangt. Daardoor worden bewegingen heel vloeiend. Bij de gimbal zit  handige software om mee te filmen. Zo kun je bijvoorbeeld iemands gezicht automatisch volgen.

Vakantievideo’s

Verder investeerde ik in een goede dasspeldmicrofoon, een simpele handgrip voor de telefoon en een powerbank. Een statief had ik nog voor mijn fotocamera. En vervolgens was het oefenen, filmpjes maken en maar zien wat er van komt. Zo maakte ik video’s van onze vakantie, van de groentepluktuin, en zelfs van bijeenkomsten met mijn collega’s van Redactieprofs. En leerde ik veel.

Monteren doe ik met de app Kinemaster, verkrijgbaar voor iPhone en Android-telefoons. Als je het eenmaal in de vingers hebt (en dat is vrij snel) een heerlijk programmaatje. Moeiteloos breng je titels aan, zet je er muziek onder en plak je scènes aan elkaar of over elkaar. Het is wel een betaalde app, maar voor die 25 euro per jaar krijg je wel heel veel monteergemak.

Anders kijken

Het filmen zelf vraagt dat je op een speciale manier naar de wereld kijkt. Met oog voor details. Vaak heb ik voordat ik begin al een globaal idee over het eindresultaat. Ik werk niet met een storyboard, dat is me te weinig flexibel. Soms doen zich tijdens het filmen situaties en kansen waar je gebruik van kunt maken. Een tip van Brinkman die bij mij is blijven hangen is: beweeg niet de camera, maar laat de beweging gebeuren in het shot. Maak gebruik van verschillende perspectieven, totaalshots en close-ups.

Met de kennis en ervaring die ik het afgelopen jaar heb opgedaan heb ik de afgelopen dagen een video gemaakt voor twee ondernemende dames die een moestuin met een theehuis willen beginnen bij de Ruïne van Teylingen, een paar verwijderd van waar ik woon en werk. Een mix van interview, voice-over, bewegend beeld en enkele foto’s. Ik merkte dat het goed werkte om eerst een halfuur wat te kletsen en te lachen om de spanning eraf te krijgen.

Hieronder kun je de video bekijken. Ingrid en Ellen zijn er erg blij mee. Zelf ben ik redelijk tevreden. Er valt nog wel veel te verbeteren. Filmen is een leerproces, en stapje voor stapje kom ik verder. Dat geeft mij al veel voldoening. Ik ben benieuwd wat jij van de video vindt. Als je tips of suggesties hebt, hoor ik het graag. Je kunt hiervoor gebruik maken van het contactformulier.

CONTACT