9 tips voor een goede thuiswerkplek

een goede houding op de thuiswerkplek

De afgelopen maanden zijn veel mensen gedwongen thuiswerker geworden. Ik ben al meer dan 25 jaar thuiswerker, afgezien van enkele korte perioden dat ik op locatie bij een opdrachtgever werkte. In die tijd heb ik gemerkt wat voor mij werkt als het gaat om de thuiswerkplek, structuur van de dag en planning. Ik deel graag enkele inzichten over de thuiswerkplek met je.

1. Koop een goede bureaustoel

Dit is meteen de belangrijkste tip die ik je kan geven. Bezuinig nooit op je bureaustoel. Vergeet internetaanbiedingen en zoek een goede leverancier. Probeer verschillende stoelen uit en laat je informeren. Mijn ervaring is dat je aan een bureaustoel niet te veel geld uit kunt geven. Het is een investering in je gezondheid.

Veel mensen zitten verkeerd achter hun bureau en krijgen daardoor rug-, nek- en armklachten. 15 jaar geleden kreeg ik ook klachten. Ik liet een fysiotherapeut mijn thuiswerkplek analyseren. Zij adviseerde me mijn oude stoel weg te doen en een stoel te kopen die volledig instelbaar is. Armleuningen, zitting, leuning, armleuningen en zithoogte kan ik onafhankelijk van elkaar instellen. Als je voor de duurste en beste kwaliteit bekleding kiest, gaat de stoel lang mee. Die van mij zit na 15 jaar dagelijks gebruik nog steeds uitstekend.

Je kunt ook overwegen om een stabureau aan te schaffen. Neem er dan wel een die verstelbaar is, want alleen maar staan is ook vermoeiend. Een tijdje terug mocht ik hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp interviewen. Het was het eerste en tot nu toe enige interview in 25 jaar dat ik staand deed. “Zitten is het nieuwe roken”, aldus Westendorp.

2. Schaf een tweede scherm aan

Een tweede monitor op je bureau neemt extra ruimte in beslag, maar je beleeft er heel veel plezier aan. Zeker als je vaak in verschillende programma’s of op meerdere schermen tegelijk aan het werk bent. Steeds weer alt-tab is irritant en het is ook lastig om 2 documenten tegelijk te bekijken. Voor het geld hoef je het niet te laten. Voor 70 euro koop je al een 22-inch scherm.

3. Zorg voor een goede computer

Laptops zijn heel handig. Maar ik vind ze niet fijn om lang aan te werken. Ik heb een laptop voor als ik op pad ga, en een degelijke desktop voor op kantoor. Als je toch op een laptop moet werken, zet die dan op een speciale standaard. Die zorgt ervoor dat je toetsenbord iets schuin komt te staan, zodat je gemakkelijker bij de toetsen kunt. Tegelijk komt je beeldscherm omhoog. Daardoor hoef je minder omlaag te kijken en belast je je nek minder. Een cursus blind typen kan overigens ook geen kwaad.

4. Neem een ergonomisch toetsenbord

Gelijk toen ik 15 jaar geleden mijn state-of-the-art bureaustoel in huis haalde, kocht ik ook een ergonomisch toetsenbord. Zo’n toetsenbord met een knik halverwege, tussen de t en de y. Het is even wennen, maar het grote voordeel is dat je handen in het verlengde van je polsen zitten, zonder knik. Het risico op RSI-achtige klachten is daardoor een stuk minder. En ik heb de muis aan de linkerkant van mijn keyboard gelegd. Het is even wennen om met links te muizen, maar daardoor hoef je je arm niet zo ver te strekken. Scheelt ook weer.

5. Laat jezelf een computerbril aanmeten

Ondanks mijn bureaustoel en mijn toetsenbord kreeg ik toch nekklachten op mijn thuiswerkplek. Dit bleek aan mijn multifocale bril te liggen. Die was aangemeten op normaal gebruik. Een boek lees je doorgaans terwijl je naar beneden kijkt. De bovenkant van de brillenglazen was berekend om ver te kijken. Om alle letters op het beeldscherm scherp te krijgen, knikte ik mijn hoofd iets naar achteren. Met als gevolg overbelaste nekspieren. Een speciale beeldschermbril hielp me hiervan af. Die heeft bovendien een blauwfilter, waardoor mijn ogen minder snel moet worden.

6. Baken je thuiswerkplek af

Het mooiste is natuurlijk als je een eigen werkkamer hebt. Jammer genoeg mag je een werkkamer niet meer aftrekken van de belasting, tenzij je een eigen opgang hebt en eigen sanitair. Maar een eigen werkkamer andere voordelen. Dan is het maar duidelijk: ik ga door deze deur en daar is mijn werkkamer. Ik kom daar om te werken. Het maakt de scheiding tussen werk en privé gemakkelijker. Zelf combineer ik mijn werkkamer met mijn hobby: muziek. Ik maak in tijd wel een strikt onderscheid: van 9 tot 5 is de ruimte exclusief voor Bureau Schrijfwerk en laat ik mijn instrumenten met rust.

7. Regel goede verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting. Het mooiste is als je veel daglicht in je werkruimte hebt. Zelf heb ik mijn bureau voor het raam staan, met haaks daarop mijn beeldscherm en toetsenbord. Zo heb ik geen daglicht achter mijn beeldscherm en ook geen zonlicht in mijn beeldscherm. Ik kan naar buiten kijken als ik even wil nadenken over de volgende zin.

Kunstlicht heeft twee functies: direct licht op je werk en omgevingslicht. Direct licht komt van de lamp op je bureau. Een goed verlichtingsniveau ligt tussen de 200-800 lux. Bij beeldschermwerk is veel licht eerder hinderlijk dan weinig licht. Tussen 200 en 400 lux is bij beeldschermwerk optimaal. Ik heb twee bureaulampen; een op mijn werktafel en een op mijn computerbureau.

Een goede optie voor omgevingslicht is een staande lamp die het licht tegen het plafond schijnt en zo verdeelt in de ruimte. Een iets duurdere oplossing zijn led-frames die je tegen het plafond of aan de muur kunt monteren. Je kunt met deze frames ook de kleur van het licht bepalen en daarmee de sfeer in de ruimte.

8. Beheers het klimaat

De meeste mensen functioneren het beste bij een temperatuur tussen 18 en 22 graden Celsius. Probeer de temperatuur op jouw thuiswerkplek zo in te stellen, dat jij je er prettig bij voelt. Een vochtigheidsmeter is ook handig. Een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent in goed. Zorg voor genoeg frisse lucht. Een paar groene planten brengen wat extra sfeer.

Ook geuren kunnen bijdragen aan de productiviteit. Van de slechte adem van een collega ben je al verlost als je thuiswerkt. Maar je kunt meer doen. Volgens Japans onderzoek maken medewerkers minder fouten als zij bepaalde geuren ruiken, zoals citroen, jasmijn of lavendel, zo meldt The Guardian. Let ook op kleurgebruik. Groen geeft je balans, rood stimuleert, geel is goed voor de creativiteit, blauw prikkelt de geest. Kies voor pastelkleuren boven harde kleuren.

Probeer geluiden buiten te houden. Ik geef toe, dat is ook persoonlijk. Sommige mensen vinden rumoer op de achtergrond prettig. Ik word snel afgeleid. Wat voor mij goed werkt is een muziekje op de achtergrond; Classic FM is favoriet. Volgens diverse onderzoeken kan klassieke muziek je productiviteit vergroten. Vooral barokmuziek doet wonderen. Al doet het geluid van een stromend bergbeekje en fluitende vogels het bij mij ook goed.

9. Blijf bewegen

Je hebt je een perfecte stoel, een ergonomisch toetsenbord, het juiste licht en een prettig muziekje op de achtergrond. Aan het werk! Maar vergeet niet regelmatig op te staan. Af en toe een mini-break om even de armen te strekken en je houding te controleren. Even van je plek om een glas water te drinken of een kop koffie te halen. En doe af en toe wat oefeningen om het lijf soepel te houden.

Zelf blijf ik fit door voordat ik aan mijn bureau plaatsneem een kwartiertje te sporten met Olga Commandeur en Duco Bauwens. Na de lunch is het tijd voor een wandelingetje. Even een halfuur frisse lucht opsnuiven en in een stevig tempo een rondje stappen. Dan kan ik er in de middag weer tegenaan.