Een tablet uit China

Chinese webshops bieden een enorm assortiment tegen mooie prijzen. Maar hoe zit het met de klantenservice? Wat als er iets kapot gaat? Mijn ervaring met Banggood is dat de klantenservice adequaat is. Maar iets terugsturen waar een batterij in zit, dat kun je wel vergeten.

Ik had een nieuwe tablet nodig, vond ik. De oude had ik al een jaar of 8 en het Android 4 besturingssysteem kreeg steeds meer moeite met nieuwe apps. Bij Banggood zag ik een mooie aanbieding: 4Gb ram, 64 Gb rom, 10 inch en Android 6.0 voor nog geen 110 euro. Daar zou ik wel weer een tijdje mee vooruit kunnen. Enige aarzeling over Chinese aanbieders zette ik opzij: bestel maar.

Vette ruis

Twee weken later bracht de pakketservice mijn nieuwe speeltje. Gretig pakte ik het uit en sloot ik de oplader aan. Als een van de eerste applicaties installeerde ik Spotify en Youtube. Maar wat ik daarna hoorde klonk niet goed. Er zat een vette ruis op het geluid, alsof ik op een ouderwetse platenspeler naar een 78-toerenplaat zat te luisteren. Resetten en opnieuw installeren hielp niet.

Ik stuurde een e-mail naar Banggood en legde het probleem uit. Van tevoren had ik even gegoogeld op ‘Banggood’ en ‘klantenservice’ en ik maakte me een beetje zorgen. Teleurgestelde klanten gingen nogal tekeer. Maar de volgende dag kreeg ik een keurige reactie. Of ik foto’s kon sturen en een video op YouTube kon zetten waarin het probleem tot uiting kwam. Dat deed ik. Zo kwam mijn cursus ‘filmen met je mobiel’ ook nog van pas.

Flashen of flushen

Opnieuw kwam er vrijwel per kerende post een reactie: ze hoorden niet wat er mis was. Ik maakte een tweede video. Deze keer nam ik het geluid apart op en bracht het later bij het beeld. Nu was het duidelijk hoorbaar. Of het geruis ook op de koptelefoon klonk, vroeg de klantenservice zich af. Ja, dat deed het. En of ik de tablet kon ‘flashen’? Nee, dat kon ik niet. (Bleek een voor mij te ingewikkeld proces, zag ik op internet.)

Even dacht ik erover om de tablet te ‘flushen’. Banggood kwam met een beter idee: stuur maar terug. Dat bleek echter tamelijk kostbaar, zo rond de 50 euro. Geen probleem, reageerde Lolina van de klantenservice, met wie ik inmiddels een hechte band begon te krijgen. Dat vergoeden we. Ja, ja, dacht ik. Straks ben ik die 50 euro ook nog kwijt. Maar ik besloot het erop te wagen.

Geen bericht

Banggood stuurde me terugzendinformatie toe, DHL mailde mij pakketlabels, ik pakte de tablet weer in en bracht het naar de lokale fietsenmaker, die tevens ophaal- en brengpunt is voor DHL. Nu begon het wachten. Zou ik ooit nog wat van Banggood horen?

Na een week of drie keek ik via de track&tracecode van DHL of mijn pakketje al in Dongguan was afgeleverd. Dat werd toch wel eens tijd. Maar het spoor liep dood in Duitsland, verdere gegevens ontbraken. Ik belde DHL.  Nadat ik het eerst aan een chatbot had proberen uit te leggen, kreeg ik contact met een medewerker van vlees en bloed. Hij zou het uitzoeken.

Verboden stoffen

De volgende dag kreeg ik een mailtje van DHL. Er waren ‘verboden stoffen’ aangetroffen in mijn pakketje en daarom was het in Duitsland blijven hangen. Het mocht niet mee het vliegtuig in naar China. Ik snapte het niet. Na doorvragen bleek de accu in de tablet de boosdoener te zijn. Ze zouden het pakketje terugsturen. En inderdaad, een paar dagen later had ik mijn tablet weer terug.

In een mail naar Lolina legde ik uit wat er was gebeurd en ik vroeg haar hoe nu verder. De tablet terug krijgen in China leek uitgesloten. Wat nu? Ze reageerde met een voorstel: Banggood zou de transportkosten vergoeden, zoals eerder afgesproken, en de helft van de aanschafprijs. Dat vond ik gezien de omstandigheden een mooie uitkomst.

Goed voor mondharmonica’s

Het geluid van de tablet is nog steeds krakkemikkig, daar is niets aan veranderd. Gelukkig heb ik daar geen hinder van als ik de muziek of een film cast naar mijn televisie of versterker. Wel raar dat Banggood niet van tevoren wist dat terugsturen niet zou lukken. Ik zal niet snel meer iets bestellen in China waar een batterij in zit. Maar voor bijvoorbeeld mondharmonica’s blijft Banggood een ‘preferred supplier’. Goed spul tegen een mooie prijs.